Thursday, 14 June 2012

CARA PEMASANGAN LAMPU KALIMANTANG 2016

how to install


Gambarajah pemasangan lampu kalimantang.
Langkah-langkah pemasangan lampu kalimantang 240VAC (Volt Altenating Current)

1- Sebelum anda memulakan kerja-kerja pemasangan lampu ini, sila pastikan segala peralatan mencukupi seperti plier, pemutar skru flat dan philips, penjalur wayar, pita selefon, cutter dan yang terakhir ialah test pen.

2- Sila pastikan barang-barang elektrik mencukupi seperti starter, tiub kalimantang, choke/ballast(240Vadalah untuk kegunaan punca elektrik 240VAC),kapasitor, wayar red&black yang mencukupi, "lamp holder" dan perumah lampu.

3- Sila fahamkan gambarajah penyambungan seperti dalam gambar diatas.

4- Pasangkan ballast pada perumah lampu dan kuncikan ballast dengan ketat.

5- pasangkan "lamp holder" pada kiri dan kanan perumah lampu.

6- Pasangkan wayar LIFE dari punca elektrik kepada input +ve pada ballast. Wayar -ve dipasangkan pada output -ve dari ballast ke "lamp holder" tiub kalimantang.

7- Starter dipasang diantara hujung kiri dan kanan tiub kalimantang seperti dalam gambarajah diatas.

8- Terminal hujung pada tiub kalimantang yang berbaki satu disambungkan pada wayar hitam -ve neutraldari punca elektrik.

9- Dan lampu kalimantang anda selesai dipasang sekarang. "ON"kan suis dan lihat samada lampu tersebut menyala atau tak, sekiranya tidak, anda boleh memutarkan tiub kalimantang secara berulang kali sehinggalah ia menyala. Sekiranya masih tidak berfungsi, tukarkan starter dengan yang baru.

10- "UTAMAKAN KESELAMATAN ANDA"

DOWNLOAD VIDEO CARA-CARA PEMASANGAN LAMPU KALIMANTANG DISINI DOWNLOAD VIDEO (NEW 2014)

No comments:

Post a Comment